top of page
_HFW5147-preview5mb_230414.jpg
foto Boerencantate.jpg

Het Kofferbak Collectief

 

Het Kofferbak Collectief creëert kleinschalig, mobiel muziektheater. 

Onze voorstellingen zijn hoogwaardig én toegankelijk. Het begint met ijzersterke muziek, in het Nederlands gezongen. Op dit fundament bouwen wij theatrale spektakeltjes die zich letterlijk en figuurlijk afspelen in de wereld van nu. 

Met minimale middelen (één kofferbak vol) wordt iedere denkbare locatie eventjes omgetoverd tot een operapodium. Zo ontstaat er ruimte voor een magisch moment, middenin het leven van alledag.

Het Kofferbak Collectief bestaat uit drie avontuurlijke musici: Klaartje van Veldhoven (sopraan), Renée Bekkers (accordeon) en Mattijs van de Woerd (bariton). 

In de claustrofobische Covid-zomer van 2020 bedachten zij, samen met cellist Benjamin Glorieux, een openlucht-mini-opera gebaseerd op de Bauern-Kantate van J.S. Bach. Deze Boerencantate, gezongen in de meesterlijke Nederlandse vertaling van Carel Alphenaar en voorzien van een dikke virale knipoog door regisseur David Prins, werd een ongekend succes.

Op pittoreske buitenplaatsen en boerenerven werden selecte publiekjes getrakteerd op een inkijkje in het boerenleven volgens Bach én anno nu. Een onverwoestbaar muziekstuk in een hoogwaardige uitvoering, gecombineerd met aardse, bij vlagen slapstick-achtige komedie: het bleek een onweerstaanbare formule.

"Ineens was corona geen beperkende factor, maar de aanzet tot iets even briljants als grappigs", aldus Rahul Gandolahage in de NRC (*****).

Inmiddels is de Boerencantate ruim 50 keer gespeeld in Nederland en België. Een vervolg kon niet uitblijven: in 2022 werd Bachs Kaffee-Kantate bewerkt tot Bakkie Bach, samen met cellist Pepijn Meeuws en regisseur David Prins. Bakkie Bach demonstreert op lichtvoetige wijze dat verslavingsgevoeligheid en generatiekloven van alle tijden zijn. De première vond zeer toepasselijk plaats tussen de koffiebalen van Koffiebranderij De Eenhoorn te Kampen, en een succesvolle tourneevolgde. Ook in de zomer van 2023 zal Bakkie Bach op vele plaatsen in Nederland te zien en te horen zijn.

Het Kofferbak Collectief broedt op nog veel meer unieke projecten en bijzondere samenwerkingen. 

www.kofferbakcollectief.nl

(Foto's: David Prins en Jasper Verkaart)

bottom of page